lördag 1 december 2012

Min storleksguide

Det finns ju tonvis med tips och information tillgänglig för hur man ska hitta sin BH-storlek. De flesta med mått-tabeller som kan hjälpa till, sedan finns även varianter som säger att man ska slänga alla måttband. Men jag kan väl tycka att det finns poänger med båda. Tyvärr resulterar en majoritet av de guider som innehåller mått-tabeller att man bör på en ganska dåligt sittande BH, som inte alls gör det den ska. 
Jag känner för att ge en liten guide en då. Jag har även ritat några jättefina lite kladdiga bilder, bara för att det är roligt (inte för att jag är så exceptionellt duktig).

Få rätt storlek på BH-bandet


Jag har läst någonstans att ca 80% av stödet ska komma från bandet runtomkring torson, och max 20% från axelbanden. Så bandet måste sitta tillräckligt tajt för att ge det stödet. För mitt höga nöjes skull har jag gjort två bilder för att illustrera hur BH-n ska passa i bandet. 


Det är väldigt vanligt att man har för stor bandomkrets på sin BH. Men när du har rätt storlek ska den sitta parallellt med golvet, i samma nivå runt hela dig. 






Bandet ska sitta tajt,  men kännas bekvämt, då ger den stöd och BHn glider inte runt eller känns "flimsig". Generellt kan man säga att man ska kunna få in ungefär två fingrar under bandet runtom, eller kunna dra ut bandet några centimeter ut från ryggen. Om man får in en hel näve eller kan dra ut bandet jättemycket är det för löst. 

När man testar en BH första gången och spontant vill knäppa den på innersta hakarna så är det ett tecken på att man borde testa en mindre bandomkrets. När BHn är ny ska den passa på de yttersta hakarna, så att man kan arbeta sig inåt efterhand då den töjs ut. Vissa guider säger att en ny BH ska passa på den mellersta haken, så att man både kan gå in ett hack när den töjts ut, eller gå ut ett hack ifall man går upp i vikt. Jag kan tycka att detta är fullständigt onödigt dock. Om man har en BH som passar perfekt på den yttersta haken när den är ny och töjer ut sig i normal takt, så tar det ofta ett par månader (ibland längre ibland kortare) innan man vill knäppa den tajtare. Hur mycket kan man hinna gå upp i vikt på ett par månader. 10 kg på ett par månader skulle jag säga är väldigt mycket, och på 10 kg hinner man inte lägga på sig mer precis där BH-bandet sitter att inte BHn skulle hinna töjas ut i samma takt. Jag kan aldrig föreställa mig att detta skulle vara ett problem i alla fall! Undantaget kan vara om man är gravid!

Hur tajt man vill att BHn ska sitta är självklart individuellt. Ju större byst man har, desto viktigare blir det. Är man smal och har väldigt lite fett där BH-bandet sitter kan man vilja ha lite större band i förhållande till sitt omkrets-mått, och har man väldigt mycket fett runt ryggen och rev-benen kan man vilja gå ner i bandstorlekar mer än andra, eftersom det finns mer "sviktande material" eller vad jag ska säga. Jag menar detta absolut inte på något förolämpande sätt mot någon (varken kraftigare eller tunnare) utan försöker bara förklara så bra som möjligt. 


Rätt storlek på kupan

Grundregel: I en BH med rätt kupstorlek får all bröstvävnad plats i kupan och byglarna som ligger mellan brösten ligger platt mot bröstkorgen. 
Man får med all bröstvävnad i kupan genom att helst ta på sig BHn i framåt böjt läge och knäppa BHn bakom ryggen. Men självklar kan man även knäppa BHn fram, vrida den ett halvt varv till rätt plats och sedan korrigera den. Man kan böja sig framåt och liksom "skaka fram" brösten, och, ja vad ska man säga, gräva fram all vävnad från sidorna, bak vid bygeln så att det ligger i kupan. Känner att jag tyckte detta var svårt att förklara, men tänk att det finns bröstvävnad som går bakåt, mot sidorna och denna måste man som gräva fram, så den är innanför byglarna i kupan. Gör man inte det riskerar man att byglar skaver mot vävnaden och det känns obekvämt, bröstvävnad kan även migrera FRÅN brösten och se ut som en liten fettvalk under armarna, eller till och med migrera bakåt ryggen. När man börjat göra detta är det vanligt att man inser att man behöver köpa en kupstorlek större, eftersom man helt enkelt inte haft tillräckligt stora BH-ar tidigare. Det fick jag göra sedan jag läste om detta och började se till att verkligen få med all vävnad i kupan, jag har även gått upp i kupstorlek. 

Det är ganska enkelt att se och känna om man har en felaktig kupstorlek. Om man inte fyller ut kupan, så att den glipar eller tyget är för stor så är kupan för stor (jajajja, det säger sig själv).
Får man dubbla bröst, dvs att BHn skär in i bröstet upptill, eller om det finns bröstvävnad på sidan av BHn vid armen eller om byglarna lyfter mellan kuporna så är det tecken på att den är för liten. 

Mått

Jag tycker det är svårt att prata mått, eftersom sådan skiljer sig både från tillverkare till tillverkare, och beroende på vad man har för bröstform och hur tajt man vill att BHn ska sitta. 
Många mått-tabeller resulterar i ganska dålig passform, framför allt på banden. 
Men det kan vara bra att ha ett utgångsläge. 
På de flesta ställen får man lära sig att man ska ha ungefär samma bandstorlek som antal centimeter man har i sitt under-byst mått. Så jag får väl ge mina mått som referens då. Då jag mäter mig, så tajt jag kan, under bysten (parallellt med backen), blir det ca 76 cm. Så jag skulle ha 75 cm underband. Jag har inte en enda BH i 75! Nu använder jag många engelska märken, dessa är lösare än många europeiska märken, det är jag mycket medveten om. Framför allt ett märke som heter Freya (och antagligen hennes systermärken också) har ofta väldigt lösa band. I märken med lösare band har jag 65 i omkrets, i märken med tajtare band har jag 70. Men sedan beror detta som sagt var på hur tajt man vill att BHn ska sitta etc. Jag har en del underhudsfett på kroppen och ganska tunga bröst. Dessutom har jag eftersom vant mig vid tajta underband, och tycker det är bekvämt. Framöver har jag tänkt gå igenom olika märken som jag har erfarenhet av, och då jämföra hur de är i banden. Jag har även tänkt undersöka bättre hur till exempel Change är (där jag testat några BHar någon gång, och ibland känt att 70 är lite för löst, och ibland behövt ha 75, faktiskt) och kanske twilfit. 
Att mäta till kuporna kan jag tycka känns ännu svårare, eftersom det kan vara olika beroende på bröstform etc. Men om man vill gissa sin storlek själv, utgå först från det du har. Gissa hur många bandstorlekar du behöver gå upp eller ner (nästan alltid ner). Om du tror att du behöver gå ner två bandstorlekar, öka kupan med två kupstorlekar. Är kupan du har på dig för liten? Testa att öka ytterligare en kupstorlek. 
Jag är för oinsatt bättre och sämre måtttabeller på detta, och tycker att det kan bero på så många andra faktorer också, så jag vågar inte ge mer "mått-tips" än dessa just nu. För mig har det varit extremt mycket trial-and-error. Men jag gillar att exprimentera. 

*Lingeriesyntax*


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar